Denna artikel är en annons

Friktion i arkitekturen skapar nya möten i The Loop

Atriumgården är öppen för såväl allmänheten som de som arbetar i The Loop för att kunna skapa så många olika möten som möjligt. (Visionsbild: White arkitekter)

Med The Loop bygger Skanska ett ekosystem för att få fart på småföretagandet Science Village. The Loop kommer också att ha smarta energilösningar som gör byggnaden i stort sett självförsörjande. 

– I första hand är The Loop designat för att tvinga folk som annars inte skulle träffas att mötas och skapa friktion. På det sättet bidrar vi till att det skapas nya kopplingar och idéer, säger Hans Fransson, affärsutvecklare på Skanska.

Rent fysiskt blir The Loop en sex våningar hög byggnad med totalt 13 000 kvadratmeter som ska ligga mellan Max IV och ESS i Science Village. Den är tänkt att bli en arbetsplats för att skapa möten mellan kommersiella företag som kan föra ut forskning, innovation och kreativitet på marknaden.

En lång kedja av händelser och människor krävs för att en upptäckt eller innovation ska kunna nå marknaden som en kommersiell produkt. Arkitekturen är utformad för att den typen av spontana möten ska uppstå. Här uppstår den där fruktbara friktionen med kreativa forskare och innovatörer å ena sidan och affärskonsulter, jurister, banktjänstemän försäkringstjänstemän, marknadsförare å den andra.

– Vi har samlat representanter från de stora bolagen och från forskarvärlden i referensgrupper och workshops. De har fått beskriva vad de vill ha. Till slut blir det hus av det, säger Hans Fransson.

The Loop har flera olika accessnivåer, beroende på om du är besökare eller om du arbetar i huset. Atrium-gården är öppen för såväl allmänheten som dem som arbetar i The Loop för att kunna skapa så många olika möten som möjligt. Här kommer det att finnas gym, en förstklassig restaurang och en bar. En konsertlokal för 800 besökare med en flexibel läktarlösning kommer också att finnas där man förutom konserter också kan ordna konferenser, föreläsningar, events, mässor och till och med banketter.

– Här uppstår en miljö som är större än de enskilda beståndsdelarna, säger Hans Fransson, affärsutvecklare på Skanska.

Ju längre upp i byggnaden och ju längre in, desto mer kommer det att gå från semiprivat till att bli mer och mer privat. I stället för att ha vanliga, målade väggar, kommer man i stället att ha whiteboardtavlor där man kan rita upp olika idéer där man råkar mötas. Allt för att gynna en innovativ och kreativ miljö.

Just nu utvecklas en app som de som arbetar i The Loop kommer att få tillgång till som kommer att vara långt mycket mer än att boka konferensrum. Här kommer man att kunna lägg upp sin profil och i realtid få information om det finns någon i närheten – till exempel i baren eller på restaurangen – som har en matchningsprofil för det man just nu behöver för att komma vidare med sitt arbete.

– The Loop är innovativt och kreativt och har ett tydligt samhällsvärde. Här uppstår en miljö som är större än de enskilda beståndsdelarna. Här kan vi göra stor skillnad inom områden där samarbete och kreativitet behövs så som hållbarhetsutmaningen och teknikutvecklingen. Det är precis det Skanska vill åstadkomma – något som är större än oss själva, säger Hans Fransson.

Skanska bygger på bortglömd plats med ett bra läge

I dag är det en övergiven parkeringsplats som blivit övervuxen av sly och som känns allmänt otrygg. Men inom bara tre och ett halvt år kommer Skanska att i kvarteret Fastighetsboken att erbjuda ett trevligt bostadsområde med både hyresrätter och bostadsrätter.

– Här kommer det att finnas något för livets alla faser, säger Thomas Heinegård, affärs-utvecklare på Skanska.

Med bara fem minuter att gå till spårvagnshållplatsen vid Ideontorget kommer det nya bostadskvarteret Fastighetsboken att bli attraktivt för såväl studenter som unga karriärister. Men det kommer också att finnas utrymme att växa som familj.

Alla lägenheter får balkong eller uteplats. Materialvalen har hög kvalitet med parkettgolv, kakel och klinker i badrum samt tvätt- och torktumlare. Den som väljer en bostadsrätt kommer att få möjlighet att göra egna tillval.

– Läget är väldigt bra för dem som arbetar vid forskningsanläggningarna vid Brunnshög och Ideon. Man cykar till centrala Lund på bara tio minuter. Precis utanför kvarteret går också regionbussarna till Malmö, Hyllie och Värnhems-torget, säger Thomas Heinegård.

Kvarteret kommer att ha fyra hus med fyra till åtta våningar. Kvarteren skapar en stor innergård med plats för gemenskap och utegym som är avskärmad från omgivande gator.

Projektet kommer att certifieras med miljöbyggnad silver och bostadsrätterna kommer att Svanenmärkas. Dessutom undersöks möjligheterna för att ha solcellspaneler på taket.

Projektet utvecklas av Skanska Hyresbostäder och ritas av arkitektbyrån Plan-
och Byggnadskonst i Lund.

Beräknad inflyttning 2022 till 2024.