Nyinflyttad i Brunnshög: ”En fantastisk stadsdel”

– Helt rätt stadsdel för oss, säger Kirill som med sin familj är alldeles nyinlyttade i LKF:s nya hyresrättrer i Brunnshög.

I södra Brunnshög är flera hus redan befolkade. Byggaktiviteten är hög och här kommer ungefär 700 bostäder att byggas – en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, studentlägenheter och radhus.

Lunds kommunala bostadsbolag, LKF, har byggt 105 hyresrätter längs med spårvägen här. Ett hus kallat Hammocken uppdelat i fyra trapphus med både 1:or, 2:or, 3:or och 4:or.

Kirill och hans familj har precis flyttat in i en 3:a på fjärde våningen.

– Det är mycket som ska passa in. Utrymmet vi behöver, närheten till arbetsplatsen och området i sig. Det här passade oss alldeles utmärkt, säger Kirill.

Familjen kommer från Kiev i Ukraina och har bott i Sverige i snart fem år. Kirill arbetar på ett läkemedelsutvecklingsbolag i Medicon Village, hans fru med forskning i Köpenhamn. Kirill tror att fler med vetenskaplig inriktning kommer att flytta hit till området lockade av nya Max lV.

När de kom till Sverige bodde de i ett kedjehus i Dalby, för det var inte så lätt att få lägenhet inne i Lund.

– Vi stod på kö hos LKF och när jag såg att det fanns möjligheter här anmälde vi oss.

– Att bo i hyresrätt är också bättre för oss då vi inte säkert vet vart vår forskning för oss i framtiden. Det är bra att vara flexibel.

– Brunnshög är för oss en fantastisk stadsdel, nära till naturen samtidigt som det går snabbt att nå E22, ny spårväg, butiker …

– Nu ska vi bara komma i ordning också.

LKF planerar att bygga ytterligare cirka 90 nya bostäder i två kvarter i centrala Brunnshög med tänkt inflyttning 2023.

Text: Cecilie Östby
Foto: Jan Nordén