Denna artikel är en annons

Vi hittade vår (urbana) Bullerby i Råbylund

5-åriga Theodore kan gå över den bilfria gården till någon av sina kompisar och de kan cykla och springa på gården utan att vara rädda för trafiken.

Hon ville bo på landet. Han ville bo i stan. 

Med bostadsrättsradhuset i Brf Solkatten i Råbylund fick både Sandra Persson, 31, och Akwasi Karikari, 33, sitt drömboende. 

– Här har våra världar kunnat mötas, säger Sandra Persson.

Sandra Persson och Akwasi Karikari var studenter när de flyttade ihop i sin första bostad på Vikingavägen i Linero. Men när de pratade om att ta nästa steg och köpa en bostad gick deras åsikter isär.

– Akwasi är uppvuxen i lägenhet på Norra Fäladen och kunde inte tänka sig att bo utanför stan. Jag å min sida är uppvuxen i en liten by. Jag längtade efter utsikten från farmor och farfars gård på landet utanför Helsingborg med öppna rapsfält, säger Sandra.

När de två barnen Theodore och Benjamin kom – som nu är fem och två år gamla – och familjen flyttade till en större lägenhet på Vikingavägen aktualiserades frågan på nytt.

– Mina syskon började undra om vi verkligen skulle bo i lägenhet med småbarn. Men vi hade bestämt oss för att bo billigt för att kunna spara så mycket som möjligt, säger Sandra.

De fick en plats på populära Montessori-förskolan Rosa tornet och det var när Sandra och Akwasi turades om att lämna äldsta barnet på förskolan varje dag som de följde utvecklingen av Södra Råbylund.

– När vi såg hur fint det blev med den urbana miljön och med Råbysjön, började vi drömma om att bo där. Men priserna var höga och vi hade som studenter inte tillräckligt med inkomster. Men vi började spara, säger Sandra.

Paret sökte intensivt efter information på kommunens hemsida och upptäckte att det fanns en bit mark mellan de andra bostadshusen som det inte fanns planer för. En dag satt en skylt från Riksbyggen på tomten och Sandra fotade av den och bad Akwasi kolla upp det.

– När vi fick veta att de skulle bygga bostadsrättsradhus föll allt på plats och vi ställde oss i kö direkt. Jag skulle få mitt Bullerbyn och Akwasi skulle få sin urbana miljö med stadsbussen till centrala Lund utanför på gatan, säger Sandra.

Familjen Persson–Karikaris dröm om att bo i Bullerbyn mitt i stan har slagit in. Och här finna många andra barnfamiljer.

Målbild för sparandet var nu tydligt och 2017 blev de erbjudna att köpa sitt drömradhus.

– Vi var exalterade när vi fick skriva på kontraktet. Sen blev vi inbjudna till Riks-byggen när första spadtaget togs och senare för att göra materialval och andra aktiviteter där vi fick träffa våra framtida grannar. Så när vi flyttade in vid påsk förra året, kände vi redan varandra lite grann, säger Sandra.

Familjen Persson–Karikaris dröm om att bo i Bullerbyn mitt i stan har slagit in. Alla som bor i Brf Solkatten är i samma fas i livet med småbarn eller med planer på tillökning.

På den bilfria gården finns en pergola med bänkar där föräldrarna kan sitta och prata medan barnen leker på gräsmattan. Där finns också odlingslotter där man kan plantera ett träd, jordgubbar eller andra växter med barnen. Radhusen är från 1,5 plan med 111,5 kvadratmeter upp till tre plan med 149,5 kvadratmeter. Alla med utsikt över åkrarna.

Nu har Sandra Persson och Akwasi Karikari levt i sitt drömhus i snart ett år. Drömmen är verklighet. Akwasi tar stadsbussen till jobbet som IT-konsult i Malmö varje morgon och Sandra cyklar till Biomedicinskt centrum där hon nyligen har disputerat.

– Det är precis som jag drömde. Theodore som är fem nu kan gå över den bilfria gården till någon av sina kompisar och de kan cykla och springa på gården utan att vara rädda för trafiken. Nu längtar vi bara efter våren och grönskan, säger Sandra.

Om du vill ha mer information om Brf Solkatten, kontakta:
Marie Lundström, marie.lundstrom@riksbyggen.se

Bli äldre med livskvalitet i Veberöd

– Bonum ska göra det enklare att bli äldre med livskvalitet, säger Emmie Dehn, projektledare på Riksbyggen för Bonum i Veberöd.

Mårten och Stina har bestämt sig för att sälja Nilssons Blomsterhandel, verksamheten de haft i Veberöd i tre generationer sedan 1926. 

I stället bygger Riksbyggen bekväma bostäder för människor över 55 år. 

– Hade jag inte haft mitt lilla hus på 140 kvadratmeter som vi ska flytta in i när vi inte orkar med den stora gården, hade jag ställt oss i kön direkt, säger Mårten Nilsson.

Det fanns ett rivningsbeslut på ett av Nilssons växthus och när man skulle diskutera en ny bygglovsansökan för tomten, växte beslutet fram att sälja handelsträdgården.

– Vår son ville inte ta över verksamheten och vi kände att tiden var inne för att göra något annat. Bland annat har jag jakten och hundarna och Stina har sina hästar. Så vi bestämde oss för att sälja, säger Mårten Nilsson.

När Riksbyggen som ständigt har ”örat mot marken” och söker nya fastigheter för sitt 55 plus-koncept Bonum, blev genast intresserade när de fick höra talas om att marken var till salu.

– Hela idén med Bonum är att bygga prisvärda bostadsrätter för människor som är trötta på att underhålla villan och vill ha pengar över till det goda livet. Man vill inte flytta till Lund eller Malmö, utan bo kvar där man bott hela livet. Veberöd – som mest har villor – är klockrent för Bonum, säger Emmie Dehn, projektledare på Riksbyggen för Bonum i Veberöd.

Nu arbetar Riksbyggen med detaljplanen tillsammans med kommunen och har presenterat ett koncept med 34 bostadsrätter på mellan två och fyra rum och kök med balkong eller uteplats. I trädgården ska det finnas möjlighet till odlingslotter som ska knyta an till platsens historia med handelsträdgården.

– Våra arkitekter arbetar för att husens utformning ska passa in i Veberöds typiska formspråk med tegelhus med sadeltak med tegel, säger Emmie Dehn.

Bonum lägenheter byggs alltid i centrum nära service och busshållplatser. Det finns alltid en samlingslokal i huset där man kan bjuda till fest eller ordna med sociala aktiviteter. En särskild husvärd ordnar det praktiska och hjälper till med allt från att spika upp tavlor till snöskottning och rensning av takrännorna.

– Bonum ska göra det enklare att bli äldre med livskvalitet. Förhoppningsvis leder det också till en flyttkedja där villorna säljs till unga familjer som vill låta sina barn växa upp i Veberöd, säger Emmie Dehn.

RIKSBYGGEN
Riksbyggen är ett kooperativt företag som utvecklar nyproducerade bostäder, både bostadsrätter, äganderätter och hyresrätter. Riksbyggen är också en av Sveriges största fastighetsförvaltare med bostadsrättsföreningar och övriga fastighetsägare som kunder. Riksbyggens företagsidé är att skapa attraktiva och hållbara boenden för alla. Vi har i dagsläget pågående nyproduktion av ca 4 000 bostäder i 60 kommuner. 
I Lunds kommun har vi under den senast 10-årsperioden byggt ungefär 700 nya bostäder och vi förvaltar ca 3 000 lägenheter. Riksbyggens ambition att bygga bostäder för alla innebär för Lund att vi har förverkligat bostadsområden som Källby med 400 bostäder, både bostadsrätter, äganderätter och hyresrätter, ändamålsenliga bostäder för äldre i Dalby enligt vårt Bonumkoncept och boende för nyanlända i Genarp. Framöver i Lund är vi förberedda för att bygga bostäder i områden som Söderport, Källby och Västerbro. 
Men vi genomför inte bara stora samhällsprojekt utan bidrar även med mindre tillskott som 23 radhus i bostadsrättsföreningen Solkatten i Råbylund. Solkatten är vi speciellt stolta över eftersom de boende där tillhör några av Sveriges mest nöjda bostadsinnehavare enligt den senaste nöjdkundundersökningen. 
Vi är också glada över att inom något år kunna skapa ett 30-tal nya ändamålsenliga bostäder för äldre i Veberöd enligt vårt Bonumkoncept. Där skapar vi flyttkedjor som frigör befintliga villor för tex barnfamiljer när de äldre flyttar från sina villor till de nya Bonumbostäderna.